De Methode van ZET EEN STAP!

ZET EEN STAP! zet ertoe aan om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Het is een inspirerende en ondersteunende spelmethode om gericht aan de slag te gaan met persoonlijke voornemens, wensen of doelen. Of deze nu eenvoudig of meer complex zijn, de vijf terugkerende spelvragen begeleiden de deelnemer stapsgewijs naar de gewenste finish.

ZET EEN STAP! is een praktisch hulpmiddel om je op een speelse en respectvolle manier in beweging te krijgen voor soms moeizaam te bereiken doelen.
De uitvoering van ZET EEN STAP! in een groep van 4 tot 6 personen maakt de werking van het spel extra krachtig, hoewel deze methode ook in een 1 op 1 situatie uitvoerbaar is.

Hoe?

ZET EEN STAP! wordt in een groep van 4 tot 6 personen gespeeld. Een spelbegeleider ziet toe op een goede en respectvolle uitvoering van het spel en doet zelf ook mee. Met behulp van een spelbord, associatiekaarten en formulieren gaat men aan de slag met het beantwoorden van vijf vragen.

In de eerste bijeenkomst maakt iedereen zijn of haar wens of doel visueel met behulp van een associatiekaart. Daarna brengt men aan de hand van de gekozen kaart een wens of doel onder woorden en noteert deze op het deelnemersformulier. Met de eigen ideeën en de complimenten en tips van anderen formuleert men een actieplan, een stap die men op korte termijn gaat zetten waar men in de volgende bijeenkomst op terug komt.

Speel ZET EEN STAP! met tussenpozen van circa 2 weken 3 tot 4 keer. Zo houdt je de vaart erin. In die tussenliggende tijd werkt de deelnemer aan eigen (actie)stappen, bedacht en besproken tijdens de bijeenkomsten. Bij iedere ZET EEN STAP! uitvoering komen dezelfde vijf vragen terug. Maar door de genomen actiestappen veranderen de antwoorden en komen de wensen of doelen dichterbij.

Begeleiding

Het begeleiden van dit spel aan de hand van de handleiding is mogelijk. Maar om het spel goed te kunnen begeleiden en de effectiviteit van de methode te verhogen, is het raadzaam het spel eerst een of meerdere malen zelf te spelen. Voor eventuele ZET EEN STAP! scholingen kan contact worden opgenomen via de contactpagina.

Ontwikkelaars

De ZET EEN STAP! methode is bedacht, ontwikkeld en vormgegeven door een groep samenwerkende zorg- en welzijn professionals in Utrecht. Zij deelden behalve aandacht voor -en zorg over de gezondheid van de bevolking- ook enthousiasme rondom de principes van positieve gezondheid. Er is veel afstemming, ontdekking en bespreking geweest met collega’s waaronder die van Volksgezondheid Utrecht, de Vrijwilligerscentrale Utrecht en stichting Overvecht Gezond!, Wijk & Co, Harten voor Sport, Indigo, Me’kaar, Ariadne Coaching, Studio Oblong en Movisie.

logos

Speciale dank gaat uit naar “de gezonde doordouwers”: Astrid van den Broek, Moyra Haaxma en Ilse Rietdijk.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail